suurimmat kryptovaluutat

Suurimmat kryptovaluutat

Virtuaalirahat tutuiksi

Bitcoin, ripple ja ethereum ovat tällä hetkellä suurimmat kryptovaluutat. Niiden hintakehitystä ja teknologisia mahdollisuuksia on seurattu viime aikoina tarkasti. Näiden suurimpien kryptovaluuttojen lisäksi muita kiinnostavia ja kasvavia digitaalisia valuuttoja löytyy kymmeniä. Kauppalehden artikkelissa: ”7 kiinnostavaa kryptovaluuttaa – Onko näistä joku seuraava bitcoin?”, kerrotaan kuinka kryptokonsultti Hitesh Malviya uskoo, että bitcoinin lisäksi muidenkin kryptovaluuttojen arvo voi kymmenkertaistua.  Potentiaalista arvonnousijaa kartoittaessa kannattaa hänen mukaansa arvioida keitä valuutan takana on, mitä varten se on luotu ja millaisessa kehitysvaiheessa valuutta tällä hetkellä on. Voit tutustua Kauppalehden artikkeliin tästä. Esittelemme viisi kiinnostavaa ja suurimpiin digitaalisiin valuuttoihin kuuluvaa kryptorahaa.

Bitcoin

Bitcoin on suurin ja myös tunnetuin virtuaalivaluutoista. Sitä voidaan pitää virtuaalirahojen äitinä, sillä se on ensimmäinen virtuaalivaluutta ja siitä on luotu useita uusia versioita. Bitcoin perustuu lohkoketjuteknologiaan. Kyseessä on hajautettu rahajärjestelmä, jossa siirrot tallennetaan kaikkien käyttäjien yhteiseen kirjanpitoon. Valuuttaa ei  hallitse mikään ulkopuolinen taho, kuten pankki tai valtio. Kaikki tehdyt siirrot vahvistetaan tietokoneiden laskentatehoa käyttäen. Käyttäjät saavat vastineeksi bitcoin-valuuttaa siitä, että käyttävät tietokoneidensa laskentatehoa bitcoin-verkon ylläpitoon. Tätä toimintoa kutsutaan louhinnaksi. Louhijat etsivät oikeaa lukua, joka kelpaa lohkoketjun jatkoksi. Oikea luku löytyy keskimäärin 10 minuutin välein. Kyseisen tapahtuman seurauksena bitcoineja voi luotettavasti siirtää käyttäjältä toiselle, ilman mahdollisuutta väärennykseen tai tapahtuman peruuttamiseen. Sen jälkeen kun siirto on kirjautunut lohkoketjuun, on se peruuntumaton sekä varmennettavissa lukuisilta tietokoneilta.

Bitcoin luotiin vuonna 2009. Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa kappaletta. Nyt bitcoineja on jo noin 16,5 miljoona kappaletta eli noin 80 prosenttia bitcoineista on jo luotu. Bitcoineja voi käyttää lataamalla bitcoin-lompakon tai niitä voi ostaa sekä myydä bitcoin sijoittamiseen erikoistuneiden palveluiden kautta. Suomestakin löytyy jo useita paikkoja, joissa valuutta toimii maksuvälineenä. Tämän suurimman kryptovaluutan heikkoutena on transaktioiden käsittelyaika. Louhinta käy myös koko ajan kalliinmaksi ja hitaammaksi, koska se vaatii koko ajan enemmän tietokoneiden laskentatehoa. Bitcoinin arvo on käynyt huikeissa lukemissa. Joulukuussa 2018 markkina-arvo oli jo lähes 20 000 dollarissa, mutta arvo laski kuluneella viikolla alle 6 000 dollariin.

Ethereum

Ethereum on tällä hetkellä toiseksi suurin virtuaalivaluutta. Ethereum on etenkin ohjelmistokehittäjien suosiossa. Sen alustalla voi käyttää ja kehittää applikaatioita. Ethereum on kokonaisuudessan tietojenkäsittely-ympäristö, joka mahdollistaa muun muassa älykkäät sopimukset. Sen toiminta perustuu myös lohkoketjuun, mikä tekee siitä varman ja täysin suojatun ympäristön. Ethereumin etuna on, etteivät ulkopuoliset voi tehdä mitään muutoksia tallennettuihin tietoihin ja tiedostot ovat siten täysin turvassa. Ethereum lohkoketjun valuuttana toimii ether. Myös tällä valuutalla on mahdollista käydä kauppaa. Sen kurssi on pysynyt vakaana pitkän aikaa ja useat pitävät sitä turvallisena sijoituskohteena. Moni analyytikko on ennustanut tälle kryptorahalle vahvaa vuotta. Haasteena tällä valuutalla on sen skaalautuvuus eli se määrä, kuinka paljon sen on mahdollista prosessoida transaktioita sekunnissa.

Ripple

Ripple on kiilannut kolmanneksi suurimmaksi kryptovaluutaksi.  Kyseessä ei ole pelkästään kryptovaluutta, vaan avoin maksujärjestelmä, joka mahdollistaa kaupankäynnin millä tahansa valuutalla. Ripple koostuu sekä maksuverkosta, että ripple valuutasta. Ripplen valuuttaa kutsutaan nimellä ripple XRP. Myös näitä kolikoita on olemassa rajoitettu määrä. Useat pankit käyttävät ripplen teknologiaa, joka ei perustu lohkoketjuun ja näin ollen tämä järjestelmä ei käytä louhijoita. Siten se poikkeaa muista suosituimmista kryptovaluutoista teknologialtaan.  Ripple maksuverkko on valuutasta riippumaton maksujärjestelmä. Ripplen keskeisin ominaisuus on sen tarjoama mahdollisuus luotettavaan ja nopeaan valuuttojen vaihtamiseen. Sen etuna on skaalautuvuus ja sen järjestelmä pystyy käsittelemään valtavan määrään transaktioita verrattuna esimerkiksi bitcoiniin. Ripplen markkina-arvo on oli tammikuun 2018 alussa 87 miljardia dollaria.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash irtautui bitcoinista kesällä 2017. Se on tunnetuin kaikista bitcoinista haarautuneista versioista. Tätä uutta kryptovaluuttaa on nopeampi louhia ja se mahdollistaa myös nopeammat siirrot, kuin alkuperäinen bitcoin. Se tarjoaa kaupankäyntiin nopeamman ratkaisun ja soveltuu alkuperäistä valuuttaa paremmin kuluttajien välisiin päivittäisiin maksuihin. Bitcoin cash on kryptovaluutoista tällä hetkellä neljänneksi suurin.

Litecoin

Kryptovaluutta litecoin luotiin bitcoinin vaihtoehdoksi kuluttajien välisiin transaktioihin. Tämän valuutan kovimpana kilpailijana voidaan pitää bitcoin cash valuuttaa, joka mahdollistaa myös nopeat ja edulliset transaktiot. Litecoin on syntynyt myös bitcoinista haarautuneena vuonna 2011. Litecoiniin liittyy mielenkiintoinen Ligtning Network­ -teknologia eli suomennettuna salamaverkko. Käytännössä se tarjoaa lisäkerroksen, jonka kautta voidaan parantaa ja laajentaa bitcoinin ominaisuuksia. Bitcoinin päälle tulisi tätä kautta toinen taso, joka käsittelisi tiedot nopeasti.  Tämän jälkeen tiedot siirtyisivät jälkikäteen varsinaiseen bitcoinin lohkoketjuun. Toinen mielenkiintoinen termi on atomic swap eli siinä kaksi lohkoketjua voidaan yhdistää ilman ulkopuolista toimijaa, kuten valuuttapörssiä. Sen avulla voitaisiin yhdistää useita eri lohkoketjuja.

Kuva Shutterstockista.